Directional magnetoreception - Tomanová, Kateřina (2016)
Předkládaná dizertační práce se zabývá magnetorecepcí, zvláštní schopností zvířat vnímat magnetické pole Země. Přestože je tato schopnost již půlstoletí intenzivně zkoumána, samotný magnetoreceptor dosud nalezen nebyl, nebyl objasněn ani přesný mechanismus zpracování a u řady živočichů neznáme ani význam recepce magnetické informace. Úvodní část představuje dva uvažované mechanismy magnetorecepce, přičemž větší pozornost je věnována magnetorecepci závislé na světle. Zvláštní důraz je v této práci kladen na schopnosti rozlišit směrový vektor magnetického pole. Práce také reflektuje v současnosti stále více diskutované téma opakovatelnosti získaných dat. Jako součást práce jsou přiloženy tři články, jejichž výsledky jsou prezentovány a diskutovány. První studie sleduje cíl verifikovat a rozšířit znalosti o nejjednodušší směrové odpovědi, magnetickém alignmentu - magnetickým polem podmíněném pozičním chování. Ve zbývajících dvou pracech dokazujeme s použitím odlišných diagnostických příst