Hypofrakcionovaná akcelerovaná radioterapie karcinomu prostaty - Krupa, Pavel (2016)
Úvod: Hypofrakcionovaná radioterapie se zdá být vhodná k léčbě karcinomu prostaty z hlediska toxicity, biochemické kontroly a zkrácení léčby. V předkládané studii byla testována hypofrakcionovaná schémata s několika vloženými dny ve srovnání s konvenční frakcionací. Pacienti a metody: Celkem 317 pacientů bylo v období 2011-2014 léčeno technikou RapidArc s IGRT. Cílový objem pro nízkorizikové pacienty (pacienty s nízkým rizikem) byla samotná prostata s předepsanou dávkou 37-39 x 2,0 Gy nebo 20 x 3,0 Gy (EQD2 = 77 Gy). Cílové objemy pro střední a vysoké riziko byly prostata a dvě třetiny semenných váčků s předepsanými dávkami 39-40 x 2,0/1,4 Gy nebo 21-22 x 3,0/2,1 Gy (EQD2 = 45,4-47,5 Gy). Hypofrakcionované schéma bylo rozšířeno o 1 volný den týdně u nízkorizikové skupiny a o 1 volný den v liché a jeden volný den v sudé týdny u středně rizikové skupiny. Byla použita škála toxicity RTOG/EORTC pro akutní toxicitu a RTOG/FC-LENT pro toxicitu chronickou. Mimo dva hlavní soubory byly stejným způsobem vyhodnoceny soubor léčený technikou 3D-CRT dle protokolu HART a historický soubor pacientů léčených technikou IMRT konvenční frakcionací.