Optimalizace diagnostiky a léčebné péče u pacientů s intersticiálními procesy - Doubková, Martina (2016)
Úvod. Intersticiální plicní procesy (IPP) jsou charakterizovány různým stupněm zánětu a plicní fibrózy nejen na úrovni plicního intersticia ale i plicních kapilár, endotelu, bronchiolů. V současné době je známo kolem 150 různých IPP, u některých z nich etiologii známe (exogenní alergická alveolitida, pneumokoniózy, poléková postižení), u jiných je příčina nezjištěna (sarkoidóza, systémová onemocnění pojiva, idiopatické intersticiální pneumonie). Diferenciální diagnostika a léčba IPP patří k nejobtížnějším v pneumologii. V oblasti IPP je stále spousta otázek, z nichž některé se přiložená práce pokouší řešit. Cíle disertační práce. Cíl 1. Popsat méně bězné formy IPP. Cíl 2. Zhodnotit incidence a prevalence maligních onemocnění u pacientů se sarkoidózou. Cíl 3. Zjistit klinické charakteristiky, průběh nemoci a prognostické faktory u pacientů se sarkoidózou v běžné klinické praxi. Cíl 4. Hledat biomarkery v krvi, bronchoalveolární tekutině získané bronchoalveolární laváží ve vztahu k diagnostice, diferenciální diagnostice a prognóze IPP.