Visual Analytics of Educational Time-Dependent Data - Géryk, Jan (2016)
V této disertaci představíme nový webový framework, který integruje pokročilé metody vizualizace vícerozměrných dat a interaktivní zkoumání dat s časovou charakteristikou. Práce přináší přehled používaných přístupů a metod v oboru Visual Analytics (VA) a souvisejících oblastech. Výzkumná oblast VA kombinuje automatizované metody dolování v datech s vizualizací, které jsou užitečné při analýze těchto typů dat. Dále diskutujeme klasifikaci interakčních metod používaných ve VA systémech. Pro přehlednější modelování časově závislých dat využíváme metody Motion Charts (MC), které prezentují změny v datech pomocí animací. Navržený framework kombinuje upravené metody MC, analýzu a vizualizaci trajektorií a automatické metody analýzy za účelem analýzy dat a jejich vztahů s časovou dimenzí. Klade důraz na zkoumání jednotlivých dimenzí a vztahů mezi nimi. Navržené interaktivní prostředí umožňuje analyzovat různé aspekty dat na různých úrovních. Navržené metody umožňují nové přístupy, které není