Optimization of the determination of total protein in biological samples and reference materials used in clinical chemistry - Lejsková, Bára, 1989- (2016)
Tato disertační práce se zaměřuje na stanovení celkové bílkoviny v referenčních materiálech užívaných v klinické chemii jako kalibrátory a standardy. Kjeldahlova metoda, jako metoda vhodná pro primární referenční postup, byla revidována a byly studovány dva možné postupy stanovení. Přímá analýza je založena na izolaci vysrážených bílkovin a nepřímá dvoukroková Kjeldahlova metoda stanovuje celkovou bílkovinu přes tzv. Kjeldahlův dusík korigovaný na jeho nebílkovinný dusík. Stanovení celkové bílkoviny Kjeldahlovou metodou bylo optimalizováno a byl vypracován standardní operační postup. Dále byly pozorovány a popsány změny bílkovín v referčních materiálech.