Umírání a smrt v intenzivní medicíně - Kneeová, Iveta (2016)
Diplomová práce je svým obsahem rozdělena do dvou částí (teoretické a praktické). Teoretická část se zabývá problematikou umírání a smrti v intenzivní medicíně (historická fakta, definice umírání a smrti, modely umírání, potřebami umírajících), dále na specifika ošetřovatelské péče o umírající pacienty s ohledem na problematiku intenzivní medicíny. Empirická část byla zpracována na podkladě nestandardizovaného (originálního) dotazníkového šetření jako jedné z metod kvantitativního průzkumu. Jejím cílem bylo zmapovat nejen pocity a zájem sester o problematiku umírání a smrti, ale i identifikaci rizikových oblastí v péči o umírající na odděleních intenzivní medicíny.