Znalosti klinicky ověřených doporučení pro prevenci vzniku ventilátorových pneumonií u sester studujících specializační vzdělávání v oboru Intenzivní péče - Sasová, Renata (2016)
Ventilátorová pneumonie je nejčastější nozokomiální infekcí a důležitou příčinou zvýšené morbidity a mortality u pacientů v intenzivní péči. Všeobecné sestry mohou správným prováděním preventivních postupů významně ovlivnit její incidenci. Hlavním cílem diplomové práce je zhodnotit úroveň znalostí v problematice patofyziologie a profylaxe ventilátorové pneumonie a vliv specializačního studia v oboru intenzivní medicína na tyto znalosti. Diplomová práce je složena z teoretické a praktické částí. Teoretická část se zabývá základy patofyziologie a možnostmi prevence rozvoje ventilátorové pneumonie a nozokomiálních infekcí, praktická část hodnotí znalosti respondentů ohledně preventivních postupů. V diskuzi jsou uvedeny výsledky výzkumné části práce. V závěru pak následuje celkové shrnutí diplomové práce.