Pooperační bolest v intenzivní medicíně - Faltýnková, Petra; Schneiderová, Michaela; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2016)
Diplomová práce je zaměřena na téma akutní pooperační bolest u pacientů v intenzivní péči. Svým obsahem je rozdělena do dvou na sebe navazujících částí (teoretické a empirické). Teoretická část je rozdělena do dvou kapitol. Podstata spočívá v popisu definice pooperační bolesti, její klasifikace, dopadů bolesti na lidský organismus, faktorů ovlivňujících pooperační bolest, diagnostiky, terapie i ošetřovatelské péče o pacienty s bolestí v intenzivní péči. Empirická část je založena na kombinaci čtyř výzkumných technik (dotazník, pozorování, rozhovor a studium dokumentů) a svými cíli mapuje pooperační bolest u pacientů po operaci totální endoprotéze kyčelního kloubu.
The thesis is focuses on the topic of acute postoperative pain in patients in intensive care. Its content is divided into two consecutive parts (theoretical and empirical). The teoretical part is divided into two chapters. The essence is the description of the definition of postoperative pain, its classification, the impact of pain on the human body, factors affecting postoperative pain, diagnosis, therapy and nursing care of patients with pain in intensive care. The empirical part is based on a combination of four research techniques (inquestionnauire, observation, interview and document study) and their goals map postoperative pain in patients undergoing total hip arthroplasty.
Vedoucí práce: Michaela Schneiderová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: analgezie -- využití; měření bolesti; pooperační bolest -- diagnóza; pooperační bolest -- klasifikace; pooperační bolest -- terapie; Pain, Postoperative; Analgesia; Pain Measurement; diplomové práce; master's theses