Pooperační bolest v intenzivní medicíně - Faltýnková, Petra (2016)
Diplomová práce je zaměřena na téma akutní pooperační bolest u pacientů v intenzivní péči. Svým obsahem je rozdělena do dvou na sebe navazujících částí (teoretické a empirické). Teoretická část je rozdělena do dvou kapitol. Podstata spočívá v popisu definice pooperační bolesti, její klasifikace, dopadů bolesti na lidský organismus, faktorů ovlivňujících pooperační bolest, diagnostiky, terapie i ošetřovatelské péče o pacienty s bolestí v intenzivní péči. Empirická část je založena na kombinaci čtyř výzkumných technik (dotazník, pozorování, rozhovor a studium dokumentů) a svými cíli mapuje pooperační bolest u pacientů po operaci totální endoprotéze kyčelního kloubu.