Znalosti matek v jihlavském regionu o syndromu náhlého úmrtí kojence - Hofštetrová, Alena (2016)
Jak z názvu vyplývá, diplomová práce je zaměřena na zjištění znalostí matek v jihlavském regionu o syndromu náhlého úmrtí dítěte. Práce je rozdělena na teoretickou část, ve které jsou shrnuta fakta od historie syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS) až po nejnovější poznatky z této problematiky. Zaměřena je především na rizikové faktory a možnosti preventivních opatření, dále jsou zde také zmíněny nadace věnující se problematice náhlé a neočekávané smrti kojenců. V praktické části jsou zpracována data výzkumného šetření a jejich následná interpretace. Přestože povědomí matek o SIDS je velmi dobré, 3 respondentky nedokázaly uvést žádné preventivní opatření, kterým by bylo možné syndromu náhlého úmrtí kojence předejít. Frekvence užívání dudlíku je veliká, ovšem jako tišící prostředek nikoli v souvislosti s prevencí SIDS. V tomto ohledu je nadále přeceňován význam monitoru dechu. Výsledky jsou porovnány se stejným výzkumem z roku 2003, dále potom se dvěma bakalářskými pracemi na stejné téma a jednou zahraniční studií.