Politické limity kontroly norem prováděné ústavními soudy - Němčák, Vítězslav (2016)
Moje disertační práce se soustředí na fenomén judicializace politiky. První kapitola rozebírá šíři diskrece v ústavním soudnictví, která je velmi široká. Z tohoto důvodu musí ústavní soudci pro rozhodnutí případů soudního přezkumu ústavnosti zákonů činit politicko-morální rozhodnutí. Druhá kapitola se soustředí na argumenty podporující soudní přezkum ústavnosti zákonů a argumenty proti němu. Třetí kapitola se zabývá limity omezující šíři diskrece ústavních soudů. Soudci nepůsobí v izolaci a rozhodnutí o ústavnosti zákona záleží také na faktorech, jako jsou veřejné mínění nebo priority hlavních politických stran v zemi. Výsledky podrobné analýzy soudních rozhodnutí českého Ústavního soudu zabývající se tématy rozebíranými v předešlých kapitolách, jsou představeny ve čtvrté kapitole. Závěry této analýzy ukazují, jak často soudci diskutují o vztahu k parlamentu nebo o jakých limitech se zmiňují anebo jak tyto limity ovlivňují jejich rozhodnutí o ústavnosti zákona.