Characterization of interferon inducible protein 16 and its DNA binding properties - Hároníková, Lucia (2016)
DNA se vyskytuje zejména ve formě B-DNA, avšak může nabývat i jiných struktur. Různorodost struktury DNA rozšiřuje možnosti rozpoznávání DNA proteiny a právě lokální struktury DNA byly ukázány jako klíčové komponenty mnoha buněčných regulací. Tato práce pojednává o proteinu IFI16 (Interferon gamma inducibilní protein 16), DNA senzoru odpovědném za vrozenou imunitní odpověď, transkripční regulaci a interakčním partneru s regulačními proteiny, například p53 a BRCA1. Zaměřili jsme se na charakterizaci interakcí IFI16 s DNA s důrazem na lokální struktury DNA, zejména kvadruplexovou DNA. Ukázali jsme preferenční vazbu IFI16 na kvadruplexy a taktéž stabilizační efekt proteinu na formování kvadruplexu. V našem review jsme popsali interakce kvadruplexové DNA s proteiny a zdůraznili jsme význam těchto interakcí v buněčných regulacích. Za použití voltametrické detekce jsme navrhli jednoduchý systém detekce produktu PCR, který může být použit ke sledování exprese genu nebo sledování delece genu.