Značení DNA elektrochemicky aktivními skupinami a luminofory pro analýzu nukleotidových sekvencí - Dudová, Zdenka, 1986- (2016)
Tato práce je zaměřena na elektrochemické značení NK, studium interakcí DNA s jinými molekulami, a na využití elektrochemických metod k detekci jednonukleotidových polymorfismů (SNP). Dále jsme sledovali enzymatickou inkorporaci syntetických (modifikovaných) nukleosid trifosfátů do dlouhých řetězců DNA pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR), jejich vliv na stabilitu duplexu a obecné elektrochemické chování námi modifikované DNA. Současně jsme se zabývali podstatou interakcí DNA modifikované 7-deazaguaninem se Sybr Green I (SG), což je běžně používané fluorescenční barvivo pro detekci dvouřetězcové DNA, ale v přítomnosti 7-deazaguaninu (G*) je jeho fluorescence zhášena. Byla provedena optimalizace spektroskopického i elektrochemického stanovení interakce SG s nemodifikovanou i G*-modifikovanou DNA a bylo ukázáno, že SG se na modifikovanou DNA váže stejně jako na nemodifikovanou DNA. V neposlední řadě je část této práce věnována elektrochemickým metodám detekce jednonukleotidových pol