Externí elektrická kardioverze fibrilace síní - nežádoucí účinky analgosedace a defibrilace - Hetclová, Dagmar (2016)
Ve své diplomové práci se zabývám provedením externí elektrické kardioverze a zhodnocuji nežádoucí účinky spojené s podáváním analgosedace a s defibrilací. Stanovila jsem si domény možných vlivů podaného léčiva či defibrilačního výboje. Zaměřila jsem se na objektivní oblast ovlivnění krevního tlaku anestetiky a subjektivní oblast pocitů, které pacient během výkonu nebo po něm může nepříjemně vnímat. Do šetření jsem zahrnula i vliv užívání alkoholu na analgosedaci. V teoretické části popisuji pojmy jako je fibrilace síní, analgosedace, bolest, přípravu pacienta ke kardioverzi a způsob provedení výkonu. V empirické části pak analyzuji získaná data pacientů s fibrilací síní, kteří podstoupili elektrickou kardioverzi na I. interní klinice - kardiologické ve Fakultní nemocnici v Olomouci.