Cesty soukromého sběratelství moderního umění v českých zemích v letech 1948-1965 - Rusinko, Marcela, 1976- (2016)
Práce se věnuje fenoménu soukromého uměleckého sběratelství na našem území v období od komunistického převratu v roce 1948 do poloviny šestého desetiletí. Obraz principielně nové situace a role soukromého uměleckého sběratelství, okolností a cest jeho vývoje v komplikovaných podmínkách poválečné totalitní společnosti, za specifické situace státem usměrňovaného uměleckého provozu a trhu, je autorkou sestavován na základě fragmentárních pramenů veřejných archivních fondů, souvisejících výstupů dobových periodik, stávajících dílčích studií, výstavních a aukčních katalogů, memoárové literatury, beletrie. Jednotlivé kapitoly sledují cílená systémová opatření proti tzv. bývalým lidem a jiným zástupcům „poražených“ tříd, jež dosud představovaly nositele tohoto fenoménu. Analyzují vývoj oficiální rétoriky režimu v této oblasti, podmínky a okolnosti fungování uměleckého trhu. Modelově je sledována situace individuálních sběratelů moderního umění, převážně majitelů významných předválečných sbíre