Cyklické tělo, spiritualita a probouzení ženy: přepisování genderových identit v prostředí ženských kruhů - Ondrašinová, Michaela (2016)
Disertační práce, založená na etnografickém výzkumu ženských kruhů, je studií přepisování genderových identit ve vztahu k diskursu o hledání „ženské přirozenosti“. K otázce vytváření „přirozenosti“ a s ní spojené „ženské síly“ jsem přistupovala prostřednictvím dvou souvisejících témat: otázky, jak se z žen stávají ženy „cyklické“ (zejména v souvislosti s věděním a technikami týkajícími se menstruačního cyklu), a otázky, jak vznikají ženy „zmocněné“ neboli jak se utvářejí ženské subjektivity obdařené větší mocí a akceschopností. Zaměřila jsem se tedy na soubor technik a s nimi spojeného vědění, které by bylo možné - na základě paralely s Foucaultovým konceptem „technologie já“ - označit jako technologii cykličnosti a technologii zmocňování. Práce je příspěvkem k problematice utváření osobní identity a role tělesnosti v tomto procesu, tématu alternativních přístupů k menstruaci a k využívání diskursu osobního rozvoje a alternativní spirituality v těchto oblastech. Problematika hledání no