Parafilie - Chrápavá, Markéta (2016)
Anotace: Bakalářská práce se zabývá problematikou poruch sexuální preference. Hlavním cílem práce je zjištění povědomí respondentů o vybraných formách těchto poruch. Dále zkoumá postoje respondentů k osobám trpícím parafiliemi ve smyslu uznání parafilie jako choroby, odpovědnosti za případné sexuálně motivované trestné činy v souvislosti s parafiliemi, zařazení osob s nějakým druhem poruchy sexuální preference do společnosti. Pro získání informací bylo použito dotazníkového šetření u 92 respondentů. Byly osloveny dvě skupiny dotazovaných osob, a to všeobecné sestry a laická veřejnost. Téměř všichni respondenti se shodují na tom, že pacienti s poruchou sexuální preference potřebují pomoc, naopak rozdílné názory mají na jejich zařazení do společnosti a odpovědnost za případné trestné činy.