Triple negativní karcinom prsu z pohledu epidemiologie, etiologie, diagnostiky a léčby - Navrátil, Jiří (2016)
Triple negativní karcinom prsu (TNBC) charakterizuje chybění exprese alfa estrogenových, progesteronových a HER2 receptorů. Histologicky se jedná o převážně nízce diferencované karcinomy, většina patří do basal-like podskupiny. Klinicky se vyznačují vyšší agresivitou, častějším vznikem lokálních recidiv a orgánových metastáz. Častěji se vyskytují u mladších žen a bývají spjaty s dědičnou formou karcinomu prsu způsobenou patogenní mutací v genech BRCA1,2. Na vlastním souboru 408 pacientek s TNBC, které byly léčené a/nebo diagnostikované v Masarykově onkologickém ústavu v letech 2004 až 2010 se práce podrobně věnuje epidemiologii TNBC, rizikovým faktorům jak pro sporadickou, tak i hereditární formu TNBC, zabývá se histopatologickou a molekulární klasifikací TNBC. Popisuje vývoj tohoto onemocnění a uvedené charakteristiky dává do souvislosti s léčbou a predikcí vývoje onemocnění. Naprostou většinu případů představovaly špatně diferencované karcinomy, 75 % případů neslo znaky basal-like.