Přeměna společnosti s ručením omezeným jako řešení provozních rizik - Loučka, Filip (2016)
I prosperující obchodní korporace čelí v dnešní době celé řadě různých větších či menších rizik. V životě výrobních společností se jako nejpodstatnější jeví rizika provozní, která v poslední době mohou být neúměrně zatěžující, zejména když oproti minulosti jsou s nimi spojovány stále větší sankce. V dané rovině jsou za zvládnutí nejrůznějších druhů rizik zodpovědné managementy příslušné obchodní korporace. Jsou zde však i nástroje, které mohou využít v našem případě zejména společníci společnosti s ručením omezeným. Jedna z možností je fúze respektive difúze obchodních korporací. Popisovaná situace je zajímavě řešitelná pomocí zákona o přeměnách obchodních společností a družstev č. 125/2008 Sb. Nejvhodnějším řešením pro snížení rizik společnosti Krnovské opravny a strojírny s.r.o. z pohledu společníka shledávám realizaci přeměny obchodní společnosti, a to konkrétně v podobě rozdělení formou odštěpení. Vybraný majetek společnosti bude bezpečně oddělen od běžných provozních rizik provázejících výrobní proces. Tím, že na straně závazků budou odštěpeny pouze závazky vůči společníkům a část peněžních prostředků na bankovním účtu potřebná pro základní provoz nástupnické společnosti, nebude nástupnická společnost ihned po svém vzniku vystavena tlaku na úhradu svých závazků. Předpokladem však je správné strukturování těchto závazků, a to zejména z pohledu času, vůči možným ekonomickým přínosům z držení odštěpovaného majetku.