Similarity Models for Human Motion Data - Valčík, Jakub, 1985- (2016)
Motion Capture (MoCap) data představují digitalizovaný lidský pohyb formou proudu dat 3D póz - konfigurací lidské kostry. Nahrávání pohybových aktivit, díky stále dostupnějším a vyspělejším senzorovým technologiím, přitahuje pozornost k novým technikám efektivního ukládání, zpracování (klasifikace a analýza) a vyhledávání MoCap dat. Tato práce se zaměřuje na studium MoCap dat za účelem návrhu nových podobnostních modelů pro klasifikaci a vyhledávání. Podobnostní model vytváří abstraktní vrstvu nad MoCap daty ve formě extrahovaných pohybových charakteristik spolu s distanční metrikou pro vzájemné porovnání z pohledu podobnosti pohybů. Navrhujeme dva rozdílné podobnostní modely pro dvě typické aplikace: (1) model pro porovnání stylů chůze s důrazem na jedinečnost vzorů chůze jednotlivců a (2) model pro porovnání podobně provedených akcí pro obecné vyhledávání pohybů. První model porovnává časové řady euklidovských vzdáleností 3D souřadnic jednotlivých kloubů extrahovaných z jednoho dvojk