Longitudinální, cirkumferenciální a radiální systolická funkce levé komory u nemocných se srdečním selháním majících zachovalou ejekční frakci levé komory - Pospíšilová, Zdeňka (2016)
Cílem naší práce bylo analyzovat longitudinální (long), cirkumferenciální (circ) a radiální (rad) komponentu systolické funkce levé komory (LK) u nemocných s námahovou dušností nejasné etiologie majících normální ejekční frakci (EF) LK. Výsledky: Pacienti s námahovou dušností a normální EF LK byli rozděleni na skupinu A1 (46 nemocných splňujících kritéria pro diagnosu HFPEF) a skupinu A2 (76 nemocných bez HFPEF). Skupina A1 měla významně zhoršenou longitudinální a cirkumferenciální systolickou funkci LK ve srovnání se skupinou A2. Navíc se skupina A1 oproti skupině A2 statisticky významně lišila v parametrech strain rate vlny A (SR A) circ a poměru peak early transmitral flow velocity (E) a strain rate vlny E (E/SR E) circ. Multivariantní logistická regresivní analýza ukázala, že parametr SR A circ je nezávislým prediktorem přítomnosti HFPEF (odds ratio 0,550, 95 % confidence interval, p-value 0,003).