Percepce prostoru koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau v dílech polských bývalých vězňů - Páralová Tardy, Markéta, 1981-; Krafl, Pavel, 1971-; Masarykova univerzita. Katedra historie; Masarykova univerzita. Ústav slavistiky (2016)
Práce nazvaná Percepce prostoru koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau v dílech polských bývalých vězňů je snahou přiblížit literární tvorbu, která často stojí mimo badatelské zájmy literární vědy, na příkladě analýzy vnímání prostoru tábora. K analýze byla vybrána díla stojící na pomezí krásné literatury a literatury faktu. Analýza se soustředila na popis prostoru (vertikalita, horizontalita, smyslovost), scenérii (vstup do tábora jako přechodový rituál, zkoumání binárních opozic) a přidané významy (metafory uplatňované v souvislosti s prostorem koncentračního tábora)
The thesis called Perception of the Concentration Camp Auschwitz-Birkenau Space in the Works of Former Polish Prisoners is an attempt to expound these literary works, often found outside the research interests of literary scholarship, on the basis of a camp space perception analysis. Literary works on the brink of beletry and non-fiction were chosen for the analysis. The analysis focused on space description (vertical and horizontal character, sensory nature), scenery (entering the camp as a rite of passage, exploring binary oppositions) and added meanings (metaphors applied to the concentration camp space)
Vedoucí práce: Pavel Krafl
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta, 2016
Keywords: 20. století; koncentrační tábory -- Polsko; literárněvědné rozbory; literární náměty; polská literatura -- 20. století; concentration camps -- Poland; literary criticism and history; literary themes; Polish literature -- 20th century; disertace; dissertations