Percepce prostoru koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau v dílech polských bývalých vězňů - Páralová Tardy, Markéta, 1981- (2016)
Práce nazvaná Percepce prostoru koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau v dílech polských bývalých vězňů je snahou přiblížit literární tvorbu, která často stojí mimo badatelské zájmy literární vědy, na příkladě analýzy vnímání prostoru tábora. K analýze byla vybrána díla stojící na pomezí krásné literatury a literatury faktu. Analýza se soustředila na popis prostoru (vertikalita, horizontalita, smyslovost), scenérii (vstup do tábora jako přechodový rituál, zkoumání binárních opozic) a přidané významy (metafory uplatňované v souvislosti s prostorem koncentračního tábora)