Investigations into transparent intensional logic:a Rule-based approach - Pezlar, Ivo, 1987- (2016)
Mým prvotním cílem bylo vytvoření deduktivního systému (tj. formulování odvozovacích pravidel) pro Transparentní intenzionální logiku (krátce TIL) tak, jak ji Pavel Tichý prezentoval ve své klíčové práci The Foundatations of Frege’s Logic (krátce FFL) z roku 1988. Při této snaze jsem ovšem narazil na řadu překážek, které vycházejí ze samotného jádra TIL. Konkrétněji, způsob, jakým je TIL formalizována je poněkud odtržena od způsobu, jakým je využívána v praxi a spousta informací je pouze implicitně předpokládána. To vede ke značnému posílení TIL jako nástroje pro analýzu přirozeného jazyka, ovšem na úkor jejích deduktivních schopností. Tato omezení jsem se pokusil překonat poskytnutím alternativní formalizace TIL, která se snaží držet se co nejblíže způsobu, jakým je s TIL nakládáno při analýze nejen přirozeného jazyka. Tento záměr nakonec vedl k vytvoření nového systému tzv. explicitní TIL (krátce eTIL)