Znáhodněné dotazování - Vaštíková, Veronika (2016)
V této bakalářské práci se zabýváme metodami znáhodněného dotazování. Jedná se o metody, které mají za cíl podpořit ochotu respondentů pravdivě odpovídat na citlivé otázky. Nejprve jsou představeny základní metody znáhodněného dotazování pro dichotomické otázky, na něž lze odpovědět ano/ne. Pro všechny popsané metody jsou potom odvozeny základní statistické vlastnosti odhadů zastoupení citlivých znaků v populaci. Dále je podrobně rozebrána vhodná volba parametrů jednotlivých metod. V další části se potom věnujeme metodám znáhodněného dotazování pro otázky, na něž existují více než dvě možné odpovědi. Nakonec se v praktické části práce zabýváme srovnáním představených metod pro dichotomické otázky pomocí simulační studie. Nejprve jsou znáhodněné metody srovnány mezi sebou a následně provádíme srovnání s přímým dotazováním s přihlédnutím k možnosti nepravdivého odpovídání respondentů.