The role of hypoxia inducible factors in cardiomyogenesis in vitro - Perečková, Jana, 1988- (2016)
Vývoj a dozrávání srdečních progenitorových buněk, kardiomyogeneze, je přísně regulovaný proces řízený interakcemi mezi specifickými signálními dráhami, transkripční faktory a buněčným mikroprostředím. Je známo, že vývoj srdce a jeho funkčnost je významně závislá na faktorech indukovaných hypoxií (HIF). Nicméně úloha HIF-1alpha při formování a dozrávání srdečních progenitorových buněk zůstává doposud neznámá. K objasnění této role byl použit in vitro model spontánně diferencujícovaných kontrolních a HIF-1alpha deficientních myších embryonálních kmenových buněk (mESC). Výsledky prezentované v rámci této dizertační práce ukazují, že deficience HIF-1alpha významně snižuje kvalitu i kvantitu vznikajících kardiomyocytů odvozených z mESC. To bylo prokázáno na úrovni mRNA i na úrovni proteinů, pomocí detekce snížené hladiny markerů specifických pro kardiomyocyty (těžký řetězec myozinu 6 a 7) a také pomocí nižšího procentuálního zastoupení buněk pozitivních na těžký řetězec myozinu alpha/be