Structure-specific endonucleases in DNA repair - Hašanová, Zdenka (2016)
Úvod. Genómová stabilita je neustále ohrozovaná exogénnymi a endogénnymi faktormi. Ochranu genetického materiálu zabezpečujú rôzne DNA opravné mechanizmy, ktoré neustále rozoznávajú a opravujú DNA poškodenia, ktorého môžu potenciálne viesť ku karcinogenéze. DNA oprava je vykonávaná rôznymi typmi enzýmov. V tejto dizertačnej práci sa zameriavame na štruktúrne špecifické endonukleázy, ktoré štiepia rôzne intermediáty, ktoré vznikajú počas DNA replikácie a homologickej rekombinácie (HR) (oprave dvojvláknových zlomov). Konkrétne, popisujeme kooperáciu medzi ľudskou štruktúrne špecifickou endonukleázou MUS81-EME1 a RecQ helikázou RECQL5β. Ďalej DNA opravné enzými musia byť striktne regulované, aby spĺňali svoju požadovanú funkciu. Jeden typ takejto regulácie je SUMOylácia, kde malý peptid (SUMO) je posttranslačne naviazaný na enzým a tým modifikuje aktivitu a funkciu daného proteínu. Charakterizovali sme úlohu SUMOylácie pri kvasinkovej štruktúrne špecifickej endonukleáze Rad1-Rad10, ktorá opravuje poškodenia počas podtypu HR a nukleotidovej excíznej opravy.