Slavjanskije preterity s istoričeskoj točki zrenija: k istorii perfektnych form v russkom jazyke - Sokolova, Anastasija, 1987- (2016)
Předkládaná disertační práce se věnuje vývoji analytické konstrukce, která se tradičně nazývá perfektum a která posloužila základem pro univerzální préteritum současné ruštiny. Za zdroj materiálu byly zvoleny slovanské bohoslužebné Mineje na květen 11.-13. století (Putjatina Mineje, 11. st., Mineje Sof. 203, 12. st., Mineje Sof. 204, 13. st.). Vzhledem k tomu, že zkoumané texty jsou překlady ze staré řečtiny, pro analýzu zkoumaných jednotek byla použita i řecká Mineje