Eric Voegelin a Leo Strauss. Analýza vzťahu medzi politikou a religiozitou (náčrt politicko-filozofického konceptu pre politickú vedu) - Paulíček, Igor (2016)
Mnohé politické fenomény a udalosti majú svoj pôvod v religiozite. Skutočnosť vplyvu náboženskej skúsenosti na politickú oblasť nemožno prehliadať. Cieľom dizertačnej práce je preskúmať tento jav z filozofického a vedeckého hľadiska. Napriek nášmu úsiliu, práca zostáva len v rovine stručného filozoficko-teoretického náčrtu tohto problému a neposkytuje žiadne definitívne odpovede problematiky vzťahu medzi politickou a religióznou oblasťou. Teoretická časť našej práce vychádza z filozofického konceptu Erica Voegelina, ktorý okrem iného analyzoval problematiku ideologických a totalitárnych hnutí 20. storočia. Voegelinova téza, ktorá je v kontexte nášho výskumu podstatná, ukazuje na spojitosť medzi politikou a religiozitou. Ďalším dôležitým konceptom pre nás zostáva politická filozofia Leo Straussa ktorý, podobne ako Voegelin, analyzoval problémy politických fenoménov, avšak na rozdiel od Voegelina ponímal oblasť politiky a religiozity ako dva antagonistické póly, ktoré nemajú nič spoločné