Inverzní pologrupy - Vondříčková, Eliška (2016)
V této bakalářské práci se věnujeme inverzním pologrupám, volným inverzním pologrupám a problému konzistence systémů rovnic nad volnou inverzní pologrupou. V práci představíme inverzní pologrupy a jejich vlastnosti, především pak Wagnerovu-Prestonovu větu. Poté se zaměříme na volné inverzní pologrupy a dva způsoby, kterými se konstruují. Na závěr se zmíníme o problému řešitelnosti soustav nad nemonogenickou volnou inverzní pologrupou. Navíc pak ukážeme základní myšlenky důkazu nerozhodnutelnosti diofantické teorie, z čehož plyne nerozhodnutelnost našeho problému řešitelnosti.