Povrchová úprava polymerních fólií v plazmatu buzeném za atmosférického tlaku - Sihelník, Slavomír (2016)
Předmětem výzkumu této bakalářské práce je porovnat účinky použití třech zdrojů neizotermického plazmatu při plazmové úpravě polymerních PA 12/PA 11 folií za atmosférického tlaku. Zdrojmi použitými v experimentu jsou: DCSBD se konkávně zakřivenou elektrodou, průmyslná korona a klouzavý obloukový výboj. Použitím DCSBD a průmyslné korony byly dosáhnuty výrazné změny v hydrofilních vlastnostech, co bylo zaznamenáno pomocí měření kontaktního uhlu a povrchové energie, a mikroskopických analýz SEM a AFM. Výbojový reaktor DCSBD s konkávně zakřivenou elektrodou se ukázal ve výsledcích jako učinnejší a vhodný pro průmyslnou aplikaci, a to i díky větší trvácnosti a homogenite povrchové úpravy.