Plazmová aktivace povrchu práškových materiálů - analýza povrchových změn - Ilčíková, Martina (2016)
Táto práca sa zaoberá úpravou a zmenami povrchových vlastností práškovej celulózy. Celulózu sme modifikovali tromi spôsobmi. Prvou úpravou bolo použitie plazmového zdroja DCSBD, druhou úpravou bola tepelná degradácia celulózy a posledný spôsob je kombinácia predošlých dvoch. Takto pripravené vzorky boli analyzované pomocou metódy skúmania termoluminiscencie, Washburnovej metódy, ATR-FTIR, SEM, EDX a XPS. Analytické metódy ukazáli, že sa nám podarilo modifikovať povrchové charakteristiky celulózy bez výraznejších chemických zmien v objemovom zložení.