Možnosti ochrany před klíšťaty - odborná analýza - Bečárová, Kristína (2016)
Táto diplomová práca sa venuje problematike kliešťov - prenášačov medicínsky významných patogénov. Zameriava sa na kliešťa obyčajného (Ixodes ricinus), najpočetnejší druh kliešťa v ČR. Hlavnou témou sú možnosti prevencie a eliminácie parazitácie týchto živočíchov na hostiteľovi. Rešeršná časť ponúka predovšetkým prehľad aktuálnych možností prevencie u človeka a zvierat. U zvierat sa rysuje ako perspektívna možnosť očkovanie proti hematofágnym článkonožcom. Ďalej existuje široký výber repelentných produktov, ako účinné látky týchto prípravkov sú využívané N,N-diethyl-meta-toluamid, IR 3535 alebo napr. picaridin. Experimentálna časť práce je zameraná na monitorovanie aktivity kliešťov na lokalite Ruda v Brne v roku 2015 a ukazuje dva vrcholy aktivity v jarnom a neskoršom letnom období, pričom nami zistené výsledky neukazujú významnú koreláciu aktivity kliešťov s hodnotami environmentálnych podmienok (teplota, vlhkosť a tlak). Ďalej bola prevedená odborná analýza účinnosti repelentov na b