Volně žijící améby rodu Vannella (Amoebozoa) a jejich geny pro cytochrom c oxidázu I (COI) - Bochníčková, Michaela (2016)
V současné době je známo, že identifikace volně žijících améb včetně tzv. nahých améb skupiny Vannellida, nemůže být založena výhradně na jejich morfologii. Pro identifikaci těchto organismů se doporučuje kombinovat použití znaků morfologických a molekulárních. Doposud byla jako molekulární marker využívána téměř výhradně 18S rDNA. V některých případech ale 18S rDNA nedokáže rozlišit améby na úrovni druhu. V reakci na to byl pro Vannellida vybrán krátký úsek genu pro COI (tzv. DNA barcode) a doporučen jako vhodný molekulární marker. Nicméně v průkopnické studii bylo použito poměrně málo (celkem 12) kmenů rodu Vannella. Při studiu našeho datasetu (90 kmenů vannellidních améb reprezentovaných 240 sekvencemi zahrnujícími i sekvence molekulární klony) se nepodařilo jednoznačně potvrdit použití COI pro rozlišení druhů skupiny Vannellida.