Mikrodistribuce lasturnatek (Ostracoda) na heterogenním prameništním slatiništi - Výravský, David (2016)
Tato diplomová práce se věnuje mikrodistribuci lasturnatek na pěnovcovém prameništním slatiništi v blízkosti obce Liptovská Teplička. Lasturnatky byly odebrány pomocí stratifikovaně náhodného kvantitativního vzorkování a změny ve druhovém složení jejich společenstev byly vyhodnoceny na 36 vzorcích odebraných ze čtyř mezohabitatů. Byl popsán výskyt devíti taxonů lasturnatek zachycených na studované lokalitě a byl testován vliv vybraných environmentálních faktorů na druhové složení společenstev lasturnatek a souvislost mezi vzdáleností vzorků v prostoru a jejich podobností ve druhovém složení. Jako nejvýznamnější environmentální faktory byly vyhodnoceny hloubka vody a množství rozpuštěného organického uhlíku. Druhové složení společenstev lasturnatek na studované lokalitě souviselo se vzdálenostmi vzorků v prostoru pouze v rámci některých mezohabitatů.