Prostorově explicitní fylogeografie hrabošíka podzemního - Králová, Ivana (2016)
Šíření hrabošíka podzemního (Microtus subterraneus, Arvicolinae, Rodentia) bylo značně ovlivněno pleistocenními klimatickými změnami a to zejména v období posledního glaciálního maxima (LGM). Předpokládá se, že původní areál se nachází v oblasti Balkánského poloostrova, odkud se šíří do periferních oblastí. U tohoto druhu se navíc vyskytují dvě karyotypové varianty, přičemž v centru dnešního areálu se nachází N = 52 a v periferních oblastech N = 54. Šíření bylo modelováno pomocí bayesiánských analýz a metody odhadu ancestrálního stavu. Pomocí modelování vývoje znaků, byl zjišťován původní karyotyp. Tyto metody potvrdily počátek šíření společného předka hrabošíka podzemního z oblasti dnešního Bulharska a jako ancestrální karyotyp označily N = 54.