Druhová variabilita chrostíků (Trichoptera)na slatiništích ve vztahu ke společenstvům okolních potoků - Zajacová, Jana (2016)
Cílem této diplomové práce bylo charakterizovat společenstva chrostíků (Trichoptera) stružek prameništních slatinišť Západních Karpat, které představují izolované biotopy ostrovního charakteru, ve vztahu k taxocenózám okolních potoků. Byla porovnána druhová bohatost a složení společenstev, zhodnocen vliv abiotických faktorů na podobnost těchto dvou habitatů a byly také posouzeny odlišnosti v autekologických vlastnostech zaznamenaných druhů. Celkem byly zpracovány vzorky z 25 pramenných stružek odvodňujících slatiniště v Západních Karpatech a z 25 potoků protékajících v jejich těsné blízkosti, v rámci nichž byly také zvlášť hodnoceny tři mesohabitaty (peřej, tůň, mech). Na lokalitách byly měřeny fyzikální a chemické proměnné a odhadnuto složení substrátu. Data byla zpracována v programech Microsoft Office Excel a R. Ve studovaných pramenných stružkách byla zjištěna průkazně menší druhová bohatost chrostíků (40 druhů) než v potocích (63).