Parabola - Kobylka, Jakub (2016)
V této bakalářské práci se věnujeme vlastnostem paraboly. Tato práce ukáže parabolu jako množinu bodů, graf funkce a řez kuželové plochy. Práce je rozčleněna do čtyř kapitol. V první kapitole jsou uvedeny základní pojmy týkající se paraboly. Druhá kapitola je věnována konstrukcím paraboly, jsou zde řešené a neřešené konstrukční příklady. Třetí kapitola obsahuje řešené i neřešené analytické příklady. Poslední kapitola se zabývá využitím paraboly ve fyzice a v praxi.