Vliv přítomnosti otce na explorační chování potomků - model myši domácí - Veiserová, Dana (2016)
Dospívání je u savců kritickým obdobím pro vývoj chování. Studium vlivu prostředí, v němž se jedinec po tuto dobu nachází, je proto důležitou součástí výzkumu ontogeneze různých fyziologických, psychologických a behaviorálních aspektů. V sociálních skupinách myši domácí funguje přísná hierarchie, jejíž důsledkem je také tlak, kterým působí dominantní jedinci na ostatní členy dému. Tento tlak se pokládá za silný motivátor k opuštění skupiny a k následné disperzi. Proto jsme se pokusili objasnit, zda má přítomnost samce-otce v době narození a dospívání efekt na explorační chování potomků. Jelikož se dva nejrozšířenější poddruhy myši domácí v míře agresivity a strategii explorace liší, zajímalo nás, jestli bude případný efekt u obou taxonů stejný. Obecně jsme také chtěli objasnit, nakolik si v tomto směru může dovolit experimentátor tento faktor (odchov mláďat izolovanou samicí vs. “v rodine”) v designu pokusu ignorovat.