Hlavní močové proteiny v pachové komunikaci dvou poddruhů myši domácí M. m. musculus a M. m. domesticus - Jarmičová, Pavla (2016)
Důležitou roli v pachové komunikaci myši domácí (Mus musculus), hrají hlavní močové proteiny (MUP), nacházející se v moči i jiných sekretech mnoha druhů živočichů. Tyto proteiny jsou známé svou funkcí feromonového přenašeče, avšak v posledních letech se stále více objasňuje, že slouží také jako signál samy o sobě, bez navázaných těkavých látek. Je již známo, že u konspecifických jedinců dokáží vyvolat různé fyziologické či behaviorální reakce. V této práci jsem se zaměřila na rozdíly v produkci MUP u dvou poddruhů myši domácí M. m. musculus a M. m. domesticus v polopřirozených podmínkách. Výsledky jednoznačně potvrzují, že myši obou poddruhů dokážou regulovat produkci MUP na základě vystavení různým sociálním situacím a v případě nutnosti ji omezit či zvýšit. Tyto změny umožňují nejen přizpůsobit pachový signál jedince aktuální potřebě komunikace, ale také optimalizovat výdaje na jeho produkci, která je v případě MUP relativně vysoká.