Květní roztoči foreticky vázaní na kolibříky - taxonomicko-faunistická studie vybraných oblastí Jižní a Střední Ameriky (Acari: Mesostigmata: Blattisociidae, Melicharidae) - Literáková, Zuzana (2016)
Diplomová práce se věnuje taxonomii, rozšíření a ekologii skupiny květních roztočů foreticky vázaných na kolibříky v neotropické biogeografické oblasti. Roztočů s touto životní strategií bylo doposud popsáno 69 druhů, patřících do dvou čeledí a čtyř rodů. Rody Tropicoseius Baker & Yunker, 1964 a Rhinoseius Baker & Yunker, 1964, obsahují pouze roztoče žijící na květech a přenášené kolibříky, zatímco rody Proctolaelaps Berlese, 1923 a Lasioseius Berlese, 1916 zahrnují mnoho kosmopolitně rozšířených druhů s různými potravními a ekologickými nároky. V rámci diplomové práce byly zpracovány sběry roztočů z nosních dutin kolibříků odchycených během čtyř výzkumných expedic do Střední a Jižní Ameriky. Na jedenácti lokalitách v Kostarice, Peru, Paraguayi a Hondurasu bylo odchyceno 282 kolibříků 37 druhů, přičemž 113 kolibříků 22 druhů přenášelo roztoče.