Synthesis of immunofluoescent probes and affinity surfaces for selective and sensitive analysis of biologically important molecules - Lišková, Marcela (2016)
V mnoha bioanalytických aplikacích jsou biologicky významné molekuly (DNA, proteiny a protilátky) konjugovány s fluorescenčními značkami pro dosažení vysoké citlivosti analýz. Polovodičové luminiscenční nanočástice, kvantové tečky, se ukázaly být vhodná součást luminiscenčních sond a senzorů s širokým využitím v analytické chemii. Kvantové tečky mají vysoký extinkční koeficient, široké excitační vlnové délky, velikostně laditelné emisní vlnové délky, úzká a symetrická emisní spektra, vysoké kvantové výtěžky, poměrně dlouhou na velikosti závislou luminiscenční dobu života a vysokou fotostabilitu. Díky těmto výhodným vlastnostem se kvantové tečky a jejich konjugáty staly alternativou k organickým fluoroforům v mnoha in vitro a in vivo bioaplikacích. Pro tyto účely bývají kvantové tečky kovalentně vázány s protilátkami, proteiny, peptidy, DNA či enzymy. Tyto konjugáty se připravují pomocí tzv. “cross-linkerů jako jsou např. 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) karbodiimid (EDC) a N-hydroxysu