Detekce a kvantifikace améb v různých typech vod pomocí molekulárně biologických metod - Štecová, Jana (2016)
Améby sú eukaryotické organizmy vyskytujúce sa v rôznych vodných prostrediach. Medzi najštudovanejšie patria rody Acanthamoeba a Naegleria, hlavne kvôli ich patogenite pre človeka. Zástupcovia oboch druhov spôsobujú závažné ochorenia mozgu a Acanthamoeba sp. navyše aj akantamébovú keratitídu. Významné sú taktiež pre ich schopnosť v sebe prenášať rôzne, aj patogénne baktérie. Práca sa zameriavala na vyšetrenie prítomnosti Acanthamoeba sp. a Naegleria sp. v rôznych typoch vôd v Českej republike. Bolo vyšetrených 72 vzoriek, pričom Acanthamoeba sp. bola prevalentnejšia. Acanthamoeba sp. bola pozitívna v 47 % testovaných vzoriek, zatiaľ čo Naegleria sp. vykazovala pozitivitu iba v dvoch prípadoch. Bol zistený sezónny výskyt akantaméb, v lete. Vo vzorkách z prostredia (rieky, studne, vodovody) sa vyskytovala vyrovnane od 31-36%. Akantamébová DNA bola tiež zaznamenaná vo všetkých stupňoch čistiaceho procesu čističky odpadových vôd a vo vystupujúcej vode z úpravne pitnej vody. Okrem toho bol