Analýzy množství a kvality půdní organické hmoty - Krkošková, Lucia (2016)
Tato bakalářská práce se věnuje analýze půdní organické hmoty 75 vzorků orné naplaveninové půdy (fluvizemě) sesbíraných na území České republiky. Prostřednictvím metody difuzní reflektance infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (DRIFTs), byla získaná spektra půdní organické hmoty ukazující obsah funkčních skupin v analyzovaných půdách. Tyto údaje lze využít pro analýzu půdních vlastností jako je např. hydrofobicita či sorpční vlastnosti půdy. Univariantní korelace mezi integrálními intenzitami identifikovaných signálů funkčních skupin půdní organické hmoty v DRIFT-S diferenčních spektrech odhalily, že nelze vyvodit definitivní závěry, který by ukázaly souvislosti mezi naměřenými spektrálními daty a vlastnostmi půdy. Další část výzkumu zahrnovala optimalizaci metodiky měření rozpuštěného organického uhlíku (DOC) v pilotních vzorcích, extrahovaného různými vodnými roztoky. Výsledky měření poukazují na velkou variabilitu vzorků, která je především dána jejich vysokou hetero