Epidemiologie multirezistentních bakteriálních kmenů ve Fakultní nemocnici Brno - Zdychavská, Michaela (2016)
Rezistence bakterií na antimikrobiální látky představuje celosvětový problém. Kromě toho, čím dál tím víc přibývá bakterií rezistentních na více skupin antibiotik a objevují se tzv. multirezistentní bakterie. Moderní metody molekulární biologie umožňují typizaci bakteriálních kmenů a tím přesnější sledování jejich šíření. Avšak rychlé a přesné metody, které by mohly být rutinně využívány pro typizaci většího množství izolátů, stále chybí. Cílem této diplomové práce bylo navrhnout přístup, který umožní rychlou typizaci multirezistentních bakteriálních kmenů (K. pneumoniae, případně dalších) a zhodnotit jejich přínos pro rutinní praxi s ohledem na vynaložené náklady.