Determinace anterio-posteriorní osy při vývoji končetin - Killinger, Michael (2016)
Vývoj končetin představuje komplexní proces na sebe úzce navazujících buněčných a molekulárních mechanismů, které se podílejí na iniciaci a modelování jednotlivých struktur. Pro vývoj této morfologické struktury je důležitá jednak indukce končetinového pupene, dále morfogeneze modulující její tvar a následně diferenciace buněk a tkání, které určují strukturní identitu jednotlivých komponent vyvíjející se končetiny. Tato bakalářská práce předkládá souhrnný přehled buněčné a molekulární regulace uplatňující se v průběhu formování končetin se zaměřením na abnormality modelování anterio-posteriorní osy. Dále se zabývá poruchami molekulární signalizace vedoucími k vývojovým defektům, které mohou být součástí syndromů, jakož i izolovanými vrozenými vadami. Na závěr pak předkládá pilotní studii vlivu vybraných signálních molekul na vývoj končetin a na determinaci anterio-posteriorní osy. Pro experimentální část bylo zvoleno studium funkce proteinů ze signální rodiny WNT, která je nedílnou