Vliv sinicových metabolitů na raná vývojová stádia ryb - Zahradová, Nikola (2016)
Problematika sinic a jimi tvořeného vodního květu se v posledních letech stává velmi diskutovaným tématem. Jejich přemnožení má negativní dopad jak na vodní ekosystémy, tak na terestrické prostředí. Nejenže znečišťují povrchové vody, ale také produkují řadu sekundárních metabolitů, které se vyznačují vysokou bioaktivitou a některé z nich i toxicitou. O potenciálních toxických efektech se mluví například v souvislosti s retinoidy. Mezi tyto látky patří kyselina retinová, která je důležitou signální molekulou během embryonálního vývoje obratlovců, podílí se na růstu, správném vývoji orgánových soustav jako je například nervová a dýchací soustava, dále je zodpovědná za určení tělních os. Tato práce se zabývá působením extraktu sinicové biomasy odebrané z prostředí s retinoidní aktivitou na nervový systém za použití embryonálního testu s modelovým organismem Danio rerio. Tento test je moderní alternativou k testům na dospělých zvířatech mající srovnatelnou vypovídací hodnotu. V rámci práce