Využití nanomateriálů (NM) pro remediaci kontaminovaných ekosystémů - Kročová, Klára (2016)
Velký potenciál využití nanomateriálů k remediaci znečištěných vod a půd je dán jejich specifickými chemickými a fyzikálními vlastnostmi. Z polutantů je v této práci pozornost věnována především těžkým kovům, organickým barvivům a halogenovaným sloučeninám, zmíněna je také možnost odstraňování nežádoucích mikroorganismů. Nejčastěji používanými nanomateriály pro zmíněné účely jsou částice složené z jednoho nebo více prvků kovů (nejběžněji železo, měď a paladium bez náboje), případně jejich oxidů (oxidy železa, hořčíku, ceru, mědi, zinku, křemíku, manganu a kobaltu). Hlavními procesy, které nanomateriály zajišťují v průběhu remediace, jsou adsorpce a redukce znečišťujících látek. Pro zabránění koagulaci jednotlivých nanočástic, která by vedla ke snížení efektivity remediačních procesů, se používají organické (především polymerní) a anorganické (sloučeniny křemíku nebo uhlíku) látky. Expozice nanomateriálům je potenciálním nebezpečím pro celé ekosystémy a může představovat značná zdravotn