Dostupné in vitro modely ke studiu testikulární toxicity - Blažková, Eliška (2016)
Tato bakalářská práce řeší problematiku testování látek způsobujících testikulární toxicitu. Tyto látky narušují mužský reprodukční systém, což může vést až k neplodnosti. V teoretické části práce se porovnává tradiční přístup využívající zvířata (metody in vivo) s novým přístupem zaměřeným na tzv. alternativní in vitro modely a metody, ať již validované, v procesu validace nebo teprve ve vývoji. In vitro modely umožňují studovat účinky testovaných látek na buňky či tkáně a lépe porozumět složitým procesům odehrávajícím se ve varlatech. Je třeba pamatovat na to, že in vitro model postihuje pouze část všech interakcí a procesů odehrávajících se v in vivo prostředí varlat, proto nemůže nikdy jeden in vitro model či metoda nahradit testování na zvířatech. Stěžejní rolí budou ovšem hrát v tzv. stupňovitém schématu testování spolu s metodami in silico, ex vivo a zatím i in vivo. V práci jsou uvedeny dostupné in vitro modely ke studiu testikulární toxicity a v přehledné formě jsou shrnuty j