Probiotický účinek kolicinu FY během experimentální infekce myší bakterií Yersinia enterocolitica - Pomorská, Katarína (2016)
Yersinióza je třetím nejčastějším zoonotickým onemocněním v rámci Evropské unie. Projevuje se zvýšenou teplotou, průjmem a záněty intestinálního traktu. Gastrointestinální problémy lehkého průběhu jsou většinou léčeny symptomaticky a podáním probiotik. Colicin FY je proteinem antimikrobiálního charakteru, produkovaným nepatogenním kmenem Yersinia frederiksenii. Má cytotoxický účinek vůči zástupcům rodu Yersinia, zejména vůči patogenním kmenům Yersinia enterocolitica. Tento jedinečný inhibiční efekt poskytuje nové možnosti v léčbě yersinióz způsobených bakterií Yersinia enterocolitica. Cílem této diplomové práce bylo experimentálně infikovat myši kmenem Yersinia enterocolitica a ověřit terapeutický potenciál kolicinu FY produkovaného rekombinantním probiotickým kmenem.